top of page

Reportatge

Com afecta el confinament a la rebosteria




Aquí estic per venir a parlar de tot el que comporta el confinament a la rebosteria. Avui dia estem en un món en el que ens ho donen tot fet i les tecnologies no paren de avançar. Però, que donaries per a que la rebosteria sempre fos quelcom que es fa a casa?. En un ambient de caliu i on tu pròpiament crees el teu propi menjar. Com pròpiament vam veure que diu Montse Comesaña “Cuinar dona sensació de llar i quan tothom és a casa una de les activitats més boniques és fer un pastís i menjar-se’l entre tots, per això ha pujat com la pólvora”. Ara més que mai això és el que està succeint. Tothom s’ha posat les mans a l’obra. Tothom vol crear pastissos. Vagis a on vagis veuràs que la farina, els ous, la llet o el llevat sembla que se'ls hagi emportat un robot gegant de sobte. L’altre dia vaig anar a un supermercat i vaig preguntar quantes vegades ve el camió carregat d'aquests productes. Em va respondre que si el camió porta tots els aliments un cop a la setmana , ara venia 3 vegades i amb el doble de càrrega d’aquests mateixos aliments. Penso que és increïble, es quelcom digne de veure i de saber. Crec que a la rebosteria se li dóna poca importància i precisament crec que serveix fins i tot de teràpia. És un moment únic on tu, amb els teus coneixements, et poses mans a l'obra i crees coses exquisides. Postres, aliments dolços i mil coses! Hi ha gent que pot pensar que no, però penso que si estàs llegint això és perquè alguna cosa et diu que la rebosteria es genial. Tornant al confinament, jo tinc dues persones properes les quals he parlat amb elles, en concret els hi he fet entrevistes per a que em donin el seu punt de vista. Hugo Roche, un reboster exquisit! i Joan una persona la qual treballa amb les noves tecnologies envers la rebosteria. Ells dos pensen que aquest temps de confinament està aportant coses positives i creuen que de tot s’ha de treure el costat bo. Hugo té una empresa de pastissos sense tenda física i ens explica com a ell això li ha repercutit molt positivament. De fet, ha creat ja una marca amb el nom de “Pasté”. Moltíssima gent està comprant online. Les tendes físiques han desaparegut, en aquest moment. Qualsevol aniversari que caigui en aquestes dates requereix com a mínim un bon pastís!

A l’Hugo Roche li han pujat les comandes una barbaritat, te nous clients els quals se li quedaran ja per sempre, està vivint un moment increïble. Ell, com a valoració, explica que això li ha aportat coses positives però mai deixem de banda les tendes físiques que ens aporten una confiança immensa. Crec que el contacte visual i conèixer els teus clients personalment també es meravellós i es quelcom que estan patint les tendes físiques. Tot això esta suposant un canvi per a la societat i potser ens hem de començar a plantejar una vida nova i noves maneres de fer les coses. Potser tot això ens porta a crear campanyes online i fer tot online. Parlant d’això sabem que hi han grans marques com per exemple Milka. Aquestes marques han fet varies campanyes. Per exemple, una d'elles seria fer una caseta tota de xocolata i penjar-la en una plataforma com seria Instagram. Molts bloggers han participat en aquestes iniciatives també, s’ha de dir, perquè la marca paga diners per a que ells hi participin. També ens trobem amb una altre marca com seria Royal. Royal ha fet una campanya on ens convida a fer una recepta amb el seu producte, el llevat. També a Instagram veiem varia gent penjant pastissos i etiquetant a la marca. Amb això ens diuen que potser haurien volgut fer una campanya física i com la situació no ho permet , en comptes de deixar de banda la marca i no donar-la a conèixer s’han adequat als nous temps i les noves formes. Amb moltes altres coses passarà això, que tots els sector s’hauran d’adaptar a la nova situació.  Jo també com a reportera vaig estar indagant sobre tots aquests temes. Vaig veure per internet com les grans marques s’estan modelant a això i no deixen de crear nou contingut. 



També tornant al tema dels supermercats abans de setmana Santa vam veure que va aparèixer “ La fiebre de la repostería”. Van posar aquest nom ja que tothom volia comprar els aliments que s'utilitzen més per a la rebosteria com així podria ser la farina, el sucre o el llevat. Concretament, en el cas dels supermercats, sabem d’un que ho va fer i és qui ens ho va explicar amb el nom de “ Supermercats Jespac” de Barcelona. Van arrencar amb la iniciativa de que màxim és podia comprar un paquet de farina per client. Això és degut a la intensitat amb la que es feien compres i la quantitat que es comprava de un mateix aliment. Això no ha passat amb altres aliments ja que són més simples i son aliments dels quals no es depèn per a fer una recepta rebostera. Està clar que això del confinament ha sigut un boom per tothom en aquest àmbit. Fins i tot jo rebo preguntes d’amigues que em diuen que els hi passi receptes. Amigues que mai hagués pensat que em preguntarien sobre els pastissos. 

No només li donem importància a la farina ja que el llevat també es un ingredient clau el qual falta en els supermercats. Fins i tot hi ha gent que al baixar a comprar-lo s’ha hagut d’anar a un altre lloc ja que no l’ha trobat. 


Un altre aspecte que volia comentar és referent a la rebosteria lligada a les noves tecnologies. Tal com us he comentat, en Joan és un expert en aquest tema. Ell, ja era del món de les tecnologies i es va centrar en la rebosteria com a concepte per aplicar aquestes tècniques digitals i fer créixer la temàtica dels dolços.  M’agradaria comentar-vos coses que ell considera essencials per visualitzar la rebosteria utilitzant les eines digitals. Hi ha tres aspectes claus: a qui vols arribar, què vols explicar i com ho vols explicar. Tots tres estan relacionats. Per una banda, les xarxes socials ens permeten arribar a molta gent, això és genial però has de saber a quin grup concret et vols dirigir. D’això en saben els comunicadors i experts en publicitat. Però, degut al confinament, crec que la rebosteria pot acabar agradant a pràcticament tots els sectors i això simplifica la decisió de a qui estàs comunicant. Per altre banda, hem de tractar el tema de què vols comunicar. En el nostre cas, volem comunicar una sensació agradable sobre crear, compartir, i fruir del resultat final. Quelcom que pots fer en família. Es tracta d’una activitat que, com dèiem, pot generar moments especials que ens portin a sensacions noves i agradables. Per això, i com a tercer punt, haurem de prestar especial atenció a com expliquem les nostres receptes, i com les visualitzem. Hem de crear espais de bones sensacions. En Joan també comenta que les tendes físiques poden sortir perjudicades però que no té perquè ser així, sinó que també s’hauran de posar en el tema digital i al final, tothom surt beneficiat perquè milers i milers de persones que no s’havien fixat amb aquesta activitat, l’han descobert i, així, entren a formar part d’un sector, ara , molt més gran i interessat en aquets món.


En Joan també pensa que les noves tecnologies no es queden només a l’àmbit de les xarxes socials. També ha sorgit tot el tema de les trobades digitals. Pots comunicar a temps real i fer activitats on la gent es conegui i parli sobre tot el que està sentint i com ho està fent. 


Gràcies a tothom i fins un altre moment.





Entrevistes:


Bon dia avui tenim com a sort al Hugo Roche un reboster magnífic. Com ja sabeu per els temps que correm aquesta entrevista sobre la rebosteria i el confinament serà per telèfon. 

Estem tots últimament creant pastissos quasi diàriament , que ha passat? S’ha tornat tothom reboster? Es increïble com les persones, des de l’avorriment traiem la nostra part més culinària. Volem saber què opina l’Hugo, i com li està afectant tot això. Seguidament també tindrem una entrevista amb Joan Guasch que ens parlarà d’altres aspectes. 


Entrevistes:

A Hugo Roche:

Claudia: Bon dia Hugo

Claudia: Avui ja he explicat la petita entrevista que et faré virtualment , ja que presencialment degut al coronavirus no és possible. 

Claudia: A tu com a reboster com t’ha afectat tot això?

Hugo: A mi com a reboster m’ha afectat d’una manera més bé positiva ja que com tinc tenda online, la gent m’ha comprat molt més. Aquella que comprava en una tenda de carrer, ja no compra allà i s'estima més comprar en un lloc on ja estiguin especialitzats com es la meva. Jo porto 2 anys fent encàrrecs sense tenda física.

Claudia: Penses obrir una tenda física? 

Hugo: Si!, ja estic treballant en la meva nova marca amb nom oficial : Paste. A la llarga vull fer una tenda física, llarga i no tant llarga ja que en uns mesos espero obrir-la. Serà un tenda on físicament no es podran comprar pastissos sencers, sinó només porcions de tota la varietat que faig. 

Claudia: ostres! Doncs quan acabi tot això ja la obriràs?

Hugo: Si, crec que de fet en quant es puguin iniciar les obres ho prepararé

Claudia: Doncs és molt bona idea. Quina il·lusió et deu fer. Tornant al tema que hem deixat enrere Hugo, Creus que arrel d’això sortiran noves formes de vendre la rebosteria?

Hugo: Sí , crec que per començar moltes tendes optaran per només produir per encàrrec, i jo com a persona amb experiència en això ho veig bona idea. Tot i que estic en lo cert, quan dic que si crees una tenda on-line, has de tenir en compte que les compres seran menors. A mi per exemple, ara em ve molt de gust crear una tenda ja que apropar-se al públic ho veig una bona experiència


Claudia: Està clar que la venda física és més social. Estàs més a prop d’aquelles persones que et compren i així suposo et pots convertir en una tenda més propera al client.  

Hugo: És això , jo la part física he estat uns 3 anys sense ella. Crec que em convé fer això però també hem de tenir present que son més despeses per el que porta l’empresa. Doncs com a conclusió podem dir que el confinament és una gran oportunitat per omplir-se de noves experiències tant si vols crear una tenda online com física. 

Claudia: Doncs si Hugo, realment és un moment on hem de treure la part positiva! Si arrel d’això hi ha gent que es tira a la piscina i crea una tenda en internet de rebosteria serà magnífic. Ara, públic, si us plau no deixeu de crear mai tendes al carrer, realment amb tot això de la tecnologia tot acabarà marxant i seria una pena! Com diu l’Hugo amb ganes de que obri ja la seva tenda física. Ens acomiadem de tu Hugo, moltíssimes gràcies per el teu temps i moltíssima sort en la teva nova etapa!

Hugo: Gràcies a tu Claudia, que vagi bé i aquí sabeu que quan vulgueu un pastís me’l demaneu per a fer del vostre esdeveniment quelcom bo!

També tenim el plaer de parlar uns minuts amb una persona que es dedica a les xarxes socials lligades amb la rebosteria, Bon dia Joan Guasch!


Claudia: Bon dia Claudia

Claudia- Joan per començar m’agradaria preguntar-te com estàs vivint aquest tema i com creus que afecta això?

Joan- Jo per començar crec que el confinament comporta grans beneficis a nivell de gent que voldrà començar a especialitzar-se en la rebosteria a causa d’haver-ne fet a les cases i també es fomenta el fet de crear rebosteria sabent utilitzar les xarxes socials. A la vegada pot afectar negativament a tots aquells comerços de venda físicament, on el venedor, l’única manera que te de fer diners es obrint la tenda. De totes formes, també les tendes físiques poden apujar-se al carro de la venda digital. 

Claudia: Crec que és totalment cert i correcte el que pot succeir, segurament els beneficis siguin aquests i els punts negatius la venda de rebosteria física en aquests temps. Gràcies Joan per les teves respostes.

Saber más
Reportatge: Acerca de
bottom of page